Ekonomi

Ser nu på ett program där dom diskuterar den amerikanska ekonomin. En från England frågade då om det inte skulle fungera med deras sätt att ha sjukvården i USA. Alltså, jag vet inte hur den engelska synen är men kan tänka mig att den är något liknande den svenska. För om jag fattat rätt så har vi här att man max betalar typ 1 000 kr för läkarbesök på ett år och max 1800 kr (inte alls säker på summan men har för mig att jag hört den) på läkemedel. dessutom, räknas en familj till samma. Så skulle jag köpa läkemedel för 900 och Charlie för 900 så har vi båda gratis sen. Supersmart. Ja, 1800 kr är mycket, men har man t. ex högt blodtryck kommer man upp i den summan fort. Jag har aldrig kommit upp i högkostnadsskydd någonstans men ändå.

Och vad kostade det mig att föda barn? Mödravården var gratis, ultraljudet var gratis, till och med bilen som man fick var gratis, alla prover var gratis och jag betalade 80 kr för förlossningen!

Ännu bättre tycker jag det är med högkostnadsskyddet för läkarbesök. man kanske går till läkaren och tänker: "Jag ska bara få lite hostmedicin så jag behöver inget kort att fylla i för högkostnadsskydd" visar det sig att man sen börjar närma sig summan trots allt är det bara att ta med alla kvitton till vårdcentralen nästa gång så fylls det i i alla fall. Supersmart.

Det är vid sånna tillfällen man "tycker om" att betala skatt. Ja, skatten är hög, den är jobbig osv, men vad får vi inte för den då? Ett läkarbesök kostar 200 kr även om dom tar 400 prover. Skolan är gratis. Ja, universitetet kostar lite, men ändå inte. Du får själv betala ditt kollegieblock, kurslitteratur och vissa resor om jag fattat rätt. MEN ska man på en resa och inte har råd att åka får man en uppgift att göra istället. Man kan aldrig bli underkänd för att man inte hade råd att resa iväg.

Och grundskolan får inte ens kosta 2 kr för en penna om jag inte har helt fel. Det finns maxtaxa på dagis och har du mindre pengar får du betala mindre. Smart det med. Lunchen i skolan är gratis. bra där. Nej jag tycker skatt är en bra grejj (även om jag inte betalat så mycket skatt i mina dagar, men det kommer ju).

Kommentarer
Postat av: Baso

Fick du en bil med ultraljudet! SCHYSST! :D

2010-03-15 @ 21:06:05
URL: http://www.baso.nu
Postat av: Melinda - Mamma till Maja ♥

Nu har jag beställt en vagn ;) och nej, måste ha en sittvagn som är vändbar nu :P en sån här sulky blir det senare! :) vad har ni för vagn? :)

2010-03-15 @ 21:35:03
URL: http://melindawingren.blogg.se/
Postat av: Melinda - Mamma till Maja ♥

Det blev en Teutonia Mistral S! Beställd från Barnens Hus som sagt, en affär, och kommer i mitten av april. Om cirka en månad alltså, ååååh :D längtar!



Vi har ju en vagn nu, som är en duovagn, man tar av liggdelen och sen med en sittdel som man kan sätta på, och den har vi tillfälligt nu, men den är inte supersnygg direkt! Därför vi köper en ny. Köpte denna mest för att ha som liggvagn, för den var billig, kostade bara 3000:- NY!

2010-03-15 @ 22:12:43
URL: http://melindawingren.blogg.se/
Postat av: Baso

svar: Haha tyckte det lät så kul bara



2010-03-15 @ 22:57:11
URL: http://www.baso.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0