Religon och respekt

Finns en tråd på familjeliv där det diskuteras om hurvida en muslim ska gå in i kyrkan på ett dop eller inte. En kompis till trådstartaren har alltså bjudit in en muslimsk barndomsvän på dop/bröllop som inte ville gå in i kyrkan utan bara var med på festen. Många anser detta vara väldigt respektlöst. Är det inte lika respektlöst att begära att någon som har en annan religion att gå in i kyrkan? Jag är inte helt säker på att jag skulle vilja gå in i en moskée eller synagoga eftersom jag är troende kristen. Det har inget att göra med att jag tycker illa om muslimer eller judar. Jag har inget emot någon pågrund av en annan religon, men det skulle kännas skumt för mig att medverka på en gudstjänst där jag inte tror på innehållet. Jag vet att det är samma gud, men ändå inte.

Men eftersom jag själv inte kan tänka mig att göra det skulle jag ALDRIG begära av någon annan att göra det. Heller skulle jag inte begära att en ateist skulle medverka. Min värld kretsar kring Charlie, mig själv, Peter och resten av min familj. Men jag är vuxen nog att förstå att det inte är så att ALLAS värld kretsar kring Charlie eller mig. Därför skulle jag vara tillräckligt glad över att någon skulle komma på festen.

Det finns något som kallas "bridezilla", det borde nog finnas något som kallas "childzilla" också för den delen. Om alla bara förstod att vi alla har olika centrum av världen så skulle allt vara enkelt :-)

Kommentarer
Postat av: Anna Johansson

Ska bli kul att se om du blir en bridzilla :D Borde skicka ett filmteam till er :P tack för en trevlig kväll, btw :)

2010-08-08 @ 21:55:56
URL: http://annaelisabethjohansson.blogg.se/
Postat av: Jomabelle

En sak jag funderat över gällande dop och sådant är Varför man gör det..

Syftet med ett dop är att tvätta bort arvsynden från Adam och Eva och det där sabla äpplet som hon bet i. Hur många är villiga att medge att den lille bebin är full av synd? Det tycker jag iallafall är svårt att se då barn är något av det Renaste som finns. Ingen synd där. Det har de inte hunnit skaffa sig ;-)

Det andra syftet är att låta barnen bli med i "Jesus klubb", och är man med i hans klubb så räknas man som kristen och hur kan en bebi veta att den är det? - ändå räknas den lille omyndige bebin in i statistiken när man mäter hur många som är troende i Sverige. Typ.

Jag tror knappt 25% av de som kommer på dopet i kyrkan tror på Gud. Jag tror de kommer av gammal tradition och för att den anses som en fin och vacker tradition. Många föräldrar tror jag inte ens tror själva utan gör det "bara för att", utan någon större reflektion.



Mig skulle det inte skada att gå i andra religiösa rum. Bara intressant. Men då är jag inte hypertroende kristen heller, mer det än något annat av uppenbara själ = uppväxt i den kulturen. Men jag går hellre på en gudstjänst i en annan religionslokal, det är mer intressant, det kristna kan jag redan. :)

2010-08-08 @ 23:22:30
URL: http://jomabelle.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0